Wednesday, September 9, 2015

Cooked Flour Buttercream



❤️Cooked Flour Buttercream

Bahan-bahannya:-
240 ml @ 1 cawan susu segar
4 sudu makan tepung gandum
225 gm butter lembut
130 gm gula halus
1/2 sudu makan garam halus
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya:
  1. Masukkan susu dan tepung dalam periuk, kacau rata dan masak atas api sederhana sehingga likat. Dikacau sewaktu memasak supaya adunan tidak berketul-ketul.
  2. Apabila sudah likat, tutup api dan biarkan adunan ini sejuk pada suhu bilik.
  3. Masukkan 1 sudu teh esen vanilla dalam adunan yg telah sejuk dan dipukul dengan handmixer hingga rata. (Adunan A)
  4. Pukul butter dan gula dalam mangkuk berasingan sehingga kembang.  Pastikan gula hancur sepenuhnya. (Adunan B)
  5. Masukkan kesemua adunan A ke dalam adunan B. Pukul dengan handmixer sehingga gebu dan adunan sebati sepenuhnya. 
  6. Bolehlah dihiaskan di atas kek anda. 
  7. Anda boleh menyimpan buttercream ini di dalam petisejuk untuk kegunaan di lain masa. Keluarkan adunan sejuk sekurang2nya 3 jam sebelum digunakan. 

SELAMAT MENCUBA

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com