Sunday, January 24, 2016

Kuih Belimbing aka Churros




Bahan A

1 cawan air
2 sudu besar butter
1 sudu besar gula

Bahan B

1 cawan tepung
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam

Bahan C

2 biji telor ayam

Bahan D

Gula icing untuk hiasan

Cara membuatnya

Bahan A dimasak dengan api sederhana hingga mendidih.  Pelahankan api dan masukkan bahan A, kacau hingga adunan menjadi doh lembut.

Sejukkan doh.

Apabila doh telah sejuk, masukkan telor ayam satu persatu dalam doh dan pukul hingga lembut.

Masukkan doh yang telah siap ini ke dalam 'piping bag' dan masukkan acuan icing 1M.

Panaskan minyak dan paipkan doh ke dalam minyak panas dan goreng kekuningan.

Angkat kuih belimbing / churros  dan susun didalam pingan.

Tabur gula icing di atas kuih dan siap untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com