Friday, September 3, 2010

Kek Span Kukus









Jom tengok kek span kukus yang saya buat hari ini (kalau kat kampong saya, kita panggil kuih apam dewa), hari ini menggunakan 'cupcake silicone mould' yang baru semalam sampai dari Hong Kong.



Bahan A (dipukul hingga gebu dan ringan)
6 biji telor ayam gred A
250 gm gula halus

Bahan B (disatukan)
250 gm tepung halus (kalau pakai tepung Hong Kong lagi bagus hasilnya)
2 sudu besar susu tepung

Bahan C
60 gm minyak jagung
1 sudu kecil esen ros

Pewarna Merah, Kuning (kalau tak mau diwarnakan pun boleh)

Masukkan bahan B sedikit-sedikit  ke dalam bahan A sambil dikacau pelahan-lahan dengan senduk kayu dan akhir sekali masukkan bahan C, kalau hingga rata.

Masukkan ke dalam loyang berukuran 8" x 8" dan kukus dalam pengukus yang sudah dipanaskan terlebih dahulu.


Saya menggunakan alas kek cawan kertas saiz 10" di dalam acuan silicone ini.

Adunan dibahagi dua, satu diwarnakan kuning dan satu lagi diwarnakan pink.  Jom tengok gambar yang sempat saya ambik sebentar tadi.


...Selamat Mencuba...

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com