Wednesday, January 1, 2014

Roti Kentang / Bread Potato - Hot From Oven






Resepi Roti

70 gm ubi kentang lenyek @ kalau malas nak buat ganti je dengan tepung kentang
300 gm tepung roti (high protein flour)
1 sudu besar susu tepung
50 gm gula halus / kastor
1 sudu kecil garam halus
2 sudu kecil yis kering

30 gm butter (dicairkan)

1 biji telor (kacau dengan garpu, ambil sebahagian utk dimasukkan dlm adunan doh, lebihannya nanti digunakan untuk sapu atas roti)

135 ml air (boleh juga diganti menggunakan susu segar)

Cara Membuatnya

Kesemua bahan-bahan kering disatukan, masukkan telor, air dan butter yang telah dicairkan.  Uli hingga menjadi doh yang licin.

Tutup doh dengan kain lembab, biar hingga naik dua kali ganda.

Apabila doh sudah naik, tumbuk2 untuk membuang udara didalamnya.

Bahagi doh kepada sembilan (9) bahagian, bulat-bulatkan dan susun dalam loyang empat segi.

Biarkan doh di dalam loyang naik +/- 45 minit gitu.....

....Panaskan oven 180C terlebih dahulu....

Apabila doh sudah naik, sapukan telor di atas permukaan doh.  Kemudian paipkan inti kastad di atas roti (ikut suka lah nak corak macamana).

Bakar roti selama 20 minit, bahagian permukaan roti akan bewarna coklat .....

Biarkan sejuk seketika barulah dikeluarkan dari acuan.

Resepi Inti Kastad

2 biji telor
1 sudu besar kastad
1 sudu besar gandum
1 cawan susu segar
1/2 sudu kecil garam halus
4 sudu besar gula 
1 sudu besar butter

Masukkan kesemua bahan dalam periuk, dikacau2 rata & masak atas api sederhana.  Hendaklah sentiasa dikacau sehingga likat dan berkilat.  Tutup api dan biarkan sejuk.

Apabila sejuk, masukkan dalam plastik icing atau plastik empat segi biasa, potong hujung (kecil) untuk dijadikan paip mengeluarkan kastad nanti.

SELAMAT MENCUBA

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com