❤️Cooked Flour Buttercream
Bahan-bahannya:-
240 ml @ 1 cawan susu segar
4 sudu makan tepung gandum
225 gm butter lembut
130 gm gula halus
1/2 sudu makan garam halus
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:
- Masukkan susu dan tepung dalam periuk, kacau rata dan masak atas api sederhana sehingga likat. Dikacau sewaktu memasak supaya adunan tidak berketul-ketul.
- Apabila sudah likat, tutup api dan biarkan adunan ini sejuk pada suhu bilik.
- Masukkan 1 sudu teh esen vanilla dalam adunan yg telah sejuk dan dipukul dengan handmixer hingga rata. (Adunan A)
- Pukul butter dan gula dalam mangkuk berasingan sehingga kembang. Pastikan gula hancur sepenuhnya. (Adunan B)
- Masukkan kesemua adunan A ke dalam adunan B. Pukul dengan handmixer sehingga gebu dan adunan sebati sepenuhnya.
- Bolehlah dihiaskan di atas kek anda.
- Anda boleh menyimpan buttercream ini di dalam petisejuk untuk kegunaan di lain masa. Keluarkan adunan sejuk sekurang2nya 3 jam sebelum digunakan.
SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment