Kuih ni orang Terengganu panggil Apam Dewa, yang biasanya dipanggil Apam Kukus ... apa-apa je la.
Mudah saja membuatnya. Resepinya:-
Loyang bulat 8"
Bahan-bahan:-
4 biji telur
100 gram tepung halus
2 sudu teh baking powder
110 gram gula halus
2 sudu teh ovalette
40 ml susu segar UHT Dutch Lady @ santan pun boleh
40 ml minyak masak
2 sudu teh esen ros
pewarna
Cara-cara:-
Panaskan pengukus.
Pukul telur, gula halus dan ovalette . Pastikan ia kembang dan gebu.
Kemudian masukkan tepung halus yang telah diayak bersama baking powder.
Teruskan memukul.
Masukkan minyak masak dan susu segar.
Kacau sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
Tuangkan adunan secara berselang seli. Buat hingga adunan habis.
Bahan-bahan:-
4 biji telur
100 gram tepung halus
2 sudu teh baking powder
110 gram gula halus
2 sudu teh ovalette
40 ml susu segar UHT Dutch Lady @ santan pun boleh
40 ml minyak masak
2 sudu teh esen ros
pewarna
Cara-cara:-
Panaskan pengukus.
Pukul telur, gula halus dan ovalette . Pastikan ia kembang dan gebu.
Kemudian masukkan tepung halus yang telah diayak bersama baking powder.
Teruskan memukul.
Masukkan minyak masak dan susu segar.
Kacau sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
Tuangkan adunan secara berselang seli. Buat hingga adunan habis.
0 comments:
Post a Comment