RESEPI
Karamel
1 sudu besar gula kasar - masukkan dalam loyang & masak hingga gula cair & bertukar kepada warna perang aka hangus. Ratakan & biar ianya mengeras dalam loyang.
Puding
200 ml susu cair
50 gm gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji kuning telor
Kesemua bahan dikacau pelahan hingga rata dan sebati. Jangan dipukul (bagi menggelakkan berlubang2 puding apabila dibakar nanti). Tuang dalam loyang yang ada gula hangus aka karamel tadi.
Kek
Bahan 1
6 biji putih telor
60 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
Kesemua ini dipukul dengan 'High Speed' hingga putih telor kental & bertanduk aka tidak jatuh bila diangkat.
Kek
Bahan 2
140 gm tepung naik sendiri (kalau tepung biasa, tambah 1 sudu kecil baking powder)
3 biji kuning telor
70 gm gula kasor
45 gm minyak jagung / butter cair
135 gm air / susu segar
Kesemua bahan ini dikacau rata dan sebati. Tuang ke dalam adunan putih telur (Bahan 1) di atas dan pukul hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian (warna merah, hijau & satu biarkan warna asal).
Senduk-sendukkan berlapis-lapis di atas loyang yang telah siap dengan bahan puding di atas.
Bakar secara 'steam bath' (masukkan satu loyang berisi air di lapisan bawah rak oven) dan bakar dengan kepanasan oven 150C selama 40 minit. Apabila masak, biarkan sejuk sedikit @ 10 minit baru ditelangkupkan kek ini.
Simpan di dalam petisejuk sebelum dipotong & dihidang.
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment