Wednesday, March 27, 2013

Roti Beluda asli Terengganu




RESEPI

6 sudu besar gula
5 sudu besar marjerin/butter
1 sudu kecil 'bread softener' * kalau tak letak pun tak mengapa
2 cawan tepung gandum
3 biji telor

1/2 paket yis kering
sedikit air + gandum untuk dicampur bersama yis (biarkan sekejap)

Gaul kesemua bahan ini  dengan tangan hingga rata & sebati, kemudian masukkan ibu roti (yis) yang telah disiapkan terlebih dahulu.  Gaul rata-rata dan pastikan tiada lagi adunan berketul-ketul.

Masukkan sesudu besar adunan dalam 'papercup' sehingga habis dan biarkan selama 1 - 2 jam agar adunan naik.

Bakar dalam oven dengan kepanasan 150C selama lebih kurang 20 - 30 minit.



0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com