Menggunakan loyang bahulu cermai mini @ 12 lubang.
Kalu nak cuba, ni resepinya:-
5 biji telor A
7 sudu besar gula halus
1 sudu kecil esen Pisang
8 sudu besar (bumbu) tepung
Satukan telor, gula & esen pisang, pukul dgn kelajuan maksima hingga adunan kembang & gebu. Pelahan kelajuan mesin adunan kpd sederhana...masukkan tepung sedikit2 hingga habis. Pukul lagi hingga adunan rata.
Panaskan oven 200C lebih kurang 30 minit sebelum membakar bahulu.
Tips supaya adunan tidak melekat pada loyang bahulu anda.
Rendam loyang semalaman dengam air asam jawa. Keesokannya bersihkan dengan air biasa. Keringkan loyang dalam oven supaya air kering. Keluarkan loyang, tuang minyak masak dalam setiap lubang cermai, masukkan dalam oven yg kepanasan 60C selama 1-2 jam. Setelah itu, tuang lebihan minyak untuk digunakkan sebagai sapuan sebelum membakar bahulu.
Setelah loyang dah siap & oven dah panas, masukkan adunan sesudu kecil dalam setiap acuan itu. Bakar 10 minit. Keluarkan bahulu dari loyang menggunakan lidi. Ulang sehingga semua adunan siap dibakar.
0 comments:
Post a Comment