Hari ini mencuba bahulu pulak.....kenapa bahulu? Ceritanya ..... ibu tersayang pagi-pagi talipon katanya dah lama teringin makan bahulu. Bukan tak boleh beli tapi bila ibu tersayang cakap macam tu, sebagai anak, faham-faham saja la.....
Nasib baik bahan-bahan nak buat bahulu sediada ... apa lagi, lepas si bongsu Aiman ke sekolah, ibunya pun teraksi di dapur....
Loyang bahulu tak ada, ada aku kesah....guna muffin papercup saja....inilah hasilnya BAHULU versi Moden.
RESEPI BAHULU
5 biji telur A
180 gm gula halus @ 7 sudu besar
1 sudu kecil esen Pisang @ Vanila
125 gm tepung gandum
Cara membuatnya
Campurkan telur, gula halus & esen - pukul dengan High speed hingga adunan kembang & ringan. Masukkan tepung sedikit sedikit sehingga habis.
Sementara itu, pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu @ 180C.
Sudukan dalan loyang bahulu kalau ada....kalau tak ada, 'tirulah macam saya", guna papercup saja.
Bakar selama 10 - 15 minit sehingga permukaan bahulu keperangan....angkat & sejukkan.
+ SELAMAT MENCUBA +
Monday, March 2, 2015
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment