Monday, October 26, 2015

Kek Kukus Lapis Marble









Acuan/loyang berukuran 8" x 4.5" x 4.5"
Bahan-bahan
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna(cadangan sahaja, boleh guna menggunakan esen vanilla sahaja tetapi dipelbagaikan warna2nya)

  • coffee flavor coklat @ hitam
  • pes pandan - hijau
  • pes bluberi -  pewarna ungu
  • pes strawberi -  pewarna pink
  • perisa esen vanilla plain

Cara-cara :

  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang disapu mentega dan alas dengan kertas minyak.
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian @  lebih kurang 170 gm setiap bahagian. 2 bahagian dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Kek yang sudah masak hendaklah dibiarkan sejuk sebelum dipotong.

Terima kasih kepada DayangJack atas perkongsian resepi.

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com